Kunst&Psyche
Kunst heeft onmiskenbaar een mysterieus effect, zowel op de kunstenaar als op de kijker en verzamelaar. In deze reeks ga ik op zoek naar de mechanismes achter deze effecten, om te achterhalen welk heilzaam effect kunst kan hebben op ons mentaal welzijn. Lees hier de verschillende artikels over dit onderzoek!
-
Steven Peters Caraballo, de reconstructie van een uitgerekt efemeer moment
Het is voor het eerst dat Steven in een reeks denkt en werkt. Ervoor zou elk beeld een eigen verhaal bevatten, dat van premisse naar plot het hele verhaal omvat en samenperst in een coherent geheel. Waarom deze wending? Een precieze reden is moeilijk te vinden, maar vast staat dat het gepaard gaat met een…
-
Kunst als onuitputtelijke bron van energie… nieuw werk van Nils Verkaeren
Alles is energie, zo weten we van Einstein. Het klinkt nagenoeg als een evidentie. Niettemin dringen de gevolgen ervan onvoldoende tot ons door. Energie is geen vaste eenheid. Het verandert continu in relatie tot de omgeving, waar het zelf continu een veranderingsproces teweegbrengt. Alles verandert dus, onvermijdelijk, noodgedwongen. Je kan krampachtig vasthouden aan de vorige…
-
De kunstenaar en zijn therapeut… Henry Hudson in gesprek met psychotherapeut Nick Mercer
Ik ben al een tijdje geboeid door de psychologische impact van kunst en de therapeutische werking ervan, op zowel de kunstenaar als de kijker. De dynamiek heeft veel vertakkingen, van het losweken van bepaalde knelpunten en trauma’s tot het helpen (her)opbouwen van zijn eigen innerlijke verhaal -het ego. Net als voor zoveel zaken is er…
-
Een psychotherapeut schildert… de diepe introspectie in de kunst van Morris Nitsun
Kunst als therapie, voor zowel de maker, beoefenaar als de kijker, het kan talrijke vormen aannemen. De kleurboekjes allerhande die de markt overspoelen hebben hun eigen therapeutische waarde: door geconcentreerd, stap-per-stap vlakken in de kleuren en tot een groter geheel om te vormen leer je meer aandachtig te zijn voor de kleine zaken om je…
-
Het loskomen uit het mens-zijn… Een intrigerende reeks van Mathieu V. Staelens
Wie aan skeletten en doodskoppen denkt -als onderwerp van een kunstwerk- denkt haast automatisch aan Delvaux, of aan klassieke thema’s als vanitas en menselijke vergankelijkheid. Het is moeilijk, voor velen zelfs onmogelijk, om bij het zien van een skelet -in het echt of op doek- niet te gaan huiveren en bibberen. Het thema stelt ons…
-
De visie van een verzamelaar… Hubert Neumann
Waarom word je kunstverzamelaar? Soms is het een bewuste keuze, soms wordt het je met de paplepel ingegoten. Misschien ben je het wel van nature, uit een soort instinct, een levensdrift. Bij enkele zeldzame verzamelaars vind je sporen van dit alles terug, zo blijkt alleszins uit dit interview met kunstverzamelaar Hubert Neumann. De paplepel: zijn…
-
Kunst maken om om te gaan met de dood… een boeiende lezing van Laurits Andersen Rings “After sunset”
Kunst heeft heilzame effecten, zowel voor de maker als voor de kijker. Dit gegeven kan niettemin vele vormen aannemen, die ik bundel in de reeks Kunst&Psyche, of in het speciaal dossier over kunst en welzijn in het laatste nummer van TheArtCouch magazine. Kunst kan zeker helpen om grip te krijgen op onze omgeving, en onze…
-
Drie verrassende manieren om kunst te beleven
Ik heb het niet exact nageteld, maar sinds ik zo’n acht jaar geleden met een persoonlijke blog begon om mijn ontdekkingen en belevenissen in een voor mij geheel ongekende kunstwereld met anderen te delen moet ik zo’n goede twee, driehonderd kunstenaars hebben ontmoet. Na twintig jaar in de technologiesector te hebben gedoold -enfin, gewerkt- was…
-
Creativiteit van een kunstenaar, een vorm van innovatie of iets unieks?
In een vorig leven hield ik me onder meer bezig met innovatie binnen ondernemingen. Ik zag me toen genoodzaakt elk boek dat over innovatie verscheen door te nemen -welgeteld 2 grote boekenrekken, ergens boven op zolder gestort intussen. Sindsdien zijn er blijkbaar nog een hele resem bijgekomen. Bedrijfsstrategen en consultants zijn duidelijk nog lang niet…
-
De synchroniciteit van kunst
Lezers die vertrouwd zijn met het werk van de psycholoog C.G. Jung zullen deze anekdote wellicht herkennen. Op een gegeven moment had hij een uiterst moeilijke patiënte in behandeling. Hij was de derde arts die ze consulteerde, en de moeilijkheid lag volgens hem aan “de in cartesiaanse geest opgevoede animus” van de vrouw. In een…